* 1940’larda artan nüfusu beslemek için mahsul olarak buğday seçildi.
* Üreticiler de modern buğday dediğimiz 42 kromozomlu günümüz buğdayını(hibritlenmiş) verimli olduğu için üretmeye başladılar.
* Ancak değiştirilmiş olan bu mahsuller, besin maddelerinden yoksundur ve daha zor sindirilir.
* Bu modern buğday hasat edildiğinde kepeği ve rüşeymi alınıp, katkı, koruyucu, glüten ve ağartıcı eklenerek işlenmesi daha kolay unlar hazırlandı.
Siyez buğdayının randımanı günümüz modern buğdayına göre %60 daha düşüktür.Tüm yapılan yanlışlar daha UCUZ ve daha ÇOK gıdaya ulaşmak içindir. Şimdi sağlıklı gıdanın sürdürülebilmesi için yeni bir düzene geçmek zorundayız.
• Bağışıklık sistemini güçlendirir.
• Glisemik indeksi düşüktür.
• Protein ve lif oranı yüksek, karbonhidrat oranı düşüktür.
• Vitamin ve mineral açısından zengindir. A ve B grubu vitaminlere ek olarak E vitamini, K2 vitamini, demir, fosfor ve magnezyum gibi önemli mineraller içerir.
• Yüksek lif yapısı sayesinde sindirim sistemine yardımcı olur. Böylece çeşitli bağırsak hastalıklarına iyi gelebilir.
• İçerdiği lutein miktarı diğer buğday çeşitlerine göre fazladır. Lutein, antioksidan bir maddedir. Antioksidanlar, kanserli hücrelerin oluşmasının başlıca sebeplerinden biri olan serbest radikallerin yağlarla oksitlenmesini engelleyerek hücrelerin zarar görmemesini sağlar.
• Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalık riskini önler. Koroner kalp hastalığı, felç ve kanser gibi oksidatif zararlara karşı vücudu hastalıklara karşı korur.
• Protein açısından zengin olması, doymamış yağ asitleri, demir, çinko gibi elementleri içermesi kilo verilmesine yardımcı olur ve obezite riskini azaltır.
SİYEZ BUĞDAYI İLE MODERN BUĞDAY ARASINDAKİ FARKLAR
• Genetiği değişmemiş atalık bir buğday türüdür.
• Modern buğday tanesine göre daha küçüktür.
• Modern buğday gibi gluten içerir ancak , içerdiği glüten miktarı %50 daha azdır ve kalitelidir.
• İçerdiği yüksek miktarda karotenoidlerden kaynaklı kanser gibi ciddi hastalıkların önlenmesinde fayda sağlar. Modern buğdayda bu karotenoidleri bulmak zordur.
• Modern buğdaya göre 2 kat fazla A vitamini, 3-4 kat daha fazla lutein ve 4-5 kat daha fazla riboflavin içerir.