Ekşi Maya Nasıl Beslenir
Maya Tarifi
Şu an size ulaşmış olan siyez unlu ekşi mayamız lezzetli, yıllanmış ve doğal bir ekşi hamur mayadır. Elinizdeki kavanozda bulunan kendi siyez unumuzla hazırladığımız mayanız bir ANA MAYADIR. Bu mayayı kullanarak ekmek yapabilmek için bu mayayı kullanarak bir ön maya hazırlamanız gerekir.
Ön Maya Nasıl Hazırlanır?
Bu mayadan 20 gr (Kavanozun 1/5’i kadar, 1 birim) başka bir kavanoza alınır, üzerine 40 gr un (Konulan mayanın 2 katı kadar, 2 birim) ve 40 gr su (Konulan mayanın 2 katı kadar, 2 birim) eklenir. Bu malzemeleri kavanozun içinde iyice karıştırıp, kavanozun yan kısımlarına bulaşan hamuru kaşıkla alta doğru iterek düz bir hamur görüntüsü yaratın. Kavanozun kapağını kapattıktan sonra hamurun seviyesini işaretlemek için kavanozun dışına hamurun bitiş noktasına bir paket lastiği takın. Hamurunuzun hacmi paket lastiği taktığınız noktanın iki katına ulaştığında (kendisinden 1 kat daha büyük olduğunda) mayanız yaklaşık 100 gr ölçülerindedir ve 1 ekmek yapımı için gerekli miktara ulaşmıştır. Ekşi mayalı siyez ekmeği tarifimize www.siyezevi.com.tr adresimizden ya da siyez unu paketlerimizin arkasından ulaşabilirsiniz.
Ana Maya Nasıl Beslenir?
• Ana maya kavanozunda 20 gr kalacak şekilde kavanozdaki kalan mayayı atın.

• Ana maya da ön maya ile aynı ölçülerde beslenir. 20 gr maya (Kavanozun 1/5’i kadar, 1 birim) üzerine 40 gr un (Konulan mayanın 2 katı kadar, 2 birim) ve 40 gr su (Konulan mayanın 2 katı kadar, 2 birim) eklenir.

• Malzemeler iyice karıştırıldıktan sonra kavanozun kapağı kapatılıp buzdolabına (+4 kısmına) kaldırılır.

• Mayanızı sürekli buzdolabında tutun ve haftada İKİ kez(pazartesi/perşembe gibi) aynı ölçülerde besleyin.
• Unutmayın, mayanız canlı bakterilerden oluşur. Yaşamak için un ve su ile beslenmeye ihtiyaç duyar.
 

 

Yükleniyor...