Ebeveynlerin hayat düzeni bebekle birlikte değişir. Gelecek planlarını bebek üzerine kurmak uzun vadeli olsa da, günlük hayattaki birçok rutin de bundan etkilenir. Bebeğin ilk 6 ay anne sütüyle beslenmesi gelişimi açısından oldukça önemlidir. Altıncı aydan itibaren bebeğe verilmesi önerilen ek gıdalar ve besinler, bebeğin vitamin, protein ve diğer ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Bu dönemde market raflarında bulunan hazır mamalar ve paketli ürünler zamandan tasarruf sağlasa da organik ürünler kadar faydalı olmayacaktır. Bebeğin organik beslenmesi kadar annenin de organik ürünler tüketmesi ve sağlığına dikkat etmesi gerekir. Özellikle ilk altı ayda anne sütünün içeriğini zenginleştirmek, annenin ve bebeğin sağlığı açısından eşit önem taşımaktadır. Anne bebek beslenmesinde Siyez Buğdayı, değiştirilmemiş genetiği sayesinde hem bebeğin hem annenin gelişimine katkıda bulunur.
Tüm dünyada Einkorn olarak bilinen siyez buğdayının geçmişi tam 12 bin yıl öncesine dayanıyor. Atalık tohum olarak da bilinen siyez buğdayı, sel veya kuraklık gibi tüm zorlu şartlara meydan okuyarak günümüze kadar ulaşmıştır. Onu, günümüzdeki diğer buğdaylardan ayıran ise genetiğinin neredeyse hiç değişmemiş olması. Bu, içerdiği yüksek mineral, protein ve vitaminleri koruyabildiği anlamına geliyor. Siyez buğdayı, görünüm açısından da diğer buğday türlerinden ayrılıyor. Tek başakçıklı ve sık kavuz yapısıyla kendini bir buğday tarlasında hemen belli edebiliyor. Besin değeri yüksek siyez buğdayından üretilen siyez unu da bildiğimiz sanayi unlardan epey farklı. Siyez unu, çeşitli yemek tariflerinde kullanılarak yemeklere lezzet katıyor. Sağlıklı oluşuyla aynı zamanda anne ve bebek beslenmesinde gönül rahatlığıyla tercih ediliyor.
Atalık tohum olan siyez buğdayının faydalarını saymakla bitiremeyiz. Kısaca bahsedecek olursak:
Bebek beslenmesi için ilk altı ayda kesinlikle anne sütü önerilir. Bebeği emzirecek kadının da bu dönemdeki, hatta emzirmeden birkaç ay önceki beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Doğal beslenme, annenin sütünün kalitesini arttırırken bebeğin gelişimi için gerekli mineral, vitamin ve proteini sağlar. Anne sütü yetersiz olan kadınlar için gıda takviyesine ihtiyaç duyulabilir. Bu gibi durumlarda bebeğin kolayca yiyebileceği püremsi ve organik gıdaları tercih etmek gereklidir. Yüksek lif, protein ve mineral oranına sahip siyez unu, asırlardır değişmemiş genetiğiyle, tercih edilebilecek organik ürünlerin başında gelir. Emziren anneler için anne sütünün içeriğini zenginleştirirken, altı aydan sonrasındaki takviye gıdalar için de vazgeçilmezdir. Süt ve yumurtayla birlikte kolay ve lezzetli tarifler hazırlanabilmektedir.
Hamile kalmayı planlayan kadınlara, gebelik öncesinde folik asit almaları tavsiye edilir. Aynı zamanda gebelik esnasında da folik asit içeren besinler tüketmek oldukça sağlıklıdır. Folik asit, bebeğin omurga ve beyin gelişimi için faydalıdır. Hamilelik öncesinde veya sırasında alındığında, gelişim halinde olan bebekte oluşabilecek omurga ve beyin hasarı riskini azaltır. Mercimek, yeşillik ve tahıllarda bulunan folik asit, hamile kalma ihtimali olan her kadına önerilmektedir. Siyez unu, içerdiği yüksek folik asit oranıyla hamilelik sürecinde yanınızda olurken, bebeğinize hazırlayacağınız mamalarda da sıklıkla kullanacağınız bir malzeme olabilir. Hamilelik sürecinde siyez unundan yapacağınız ekmekler, omletler ve çorbalarla, sağlıklı beslenmeniz mümkün. Bebek çocuk beslenmesi ve siyez unu konusunda karar vermeden ise doktorunuza başvurmanız önerilmektedir.
Günümüzde yetiştirilen birçok meyve ve sebzede katkı maddesi bulunmaktadır. Organik beslenme düzenine sahip olmak isteyenler, organik ürün bulmakta zorluk çekebilmektedir. Yahut organik ürün adı altında satılan ürünler, tüketiciyi kandırma amaçlı olup doğal değildir. Siyez buğdayı, yapısı gereğiyle de değişimlere kapalı bir tahıldır. Genetiği bozulmadan günümüze gelebilmiş siyez buğdayı, organik beslenme açısından birebirdir. Siyez unundan yapılan ekmekler, diyetisyenler tarafından sıklıkla önerilir. Glüten miktarı diğer ekmeklerle kıyaslandığında çok daha azdır. Kilo vermeye yardımcı olurken sağlıklı ve organik beslenmenize de yardımcı olur. Siyez, içerdiği A, B, E vitaminleri, mineraller ve yüksek lif oranı ile bebek organik beslenme açısından da, anne sağlığı açısından da faydalıdır. Atalık tohum olarak anılan organik siyez buğdayları en çok Kastamonu’da yetiştirilir.
Siyez buğdayının doğal ve faydalı olduğu yadsınamaz bir gerçek; ancak hatırlatmak gerekir ki, bebek ve çocuk beslenmesinde siyez ununu kullanmadan önce doktorunuza danışmanız ve bir uzman tavsiyesi almanız daha sağlıklıdır.
Bebek beslenmesi için altı aydan sonra verilen ek gıdalar, ebeveyn tarafından özenle seçilir. Ek gıdaya geçişten sonra:
Siyez unu,
Siyez unlu bebe tarhana,
Siyez bulguru,
Siyez unlu kuskus,
Siyez unlu makarna,
Siyez unlu sebzeli tel şehriyesi çeşitleriyle beslenmesinde siyeze yer verilebilir. Çorba ve püre kıvamındaki yumuşak yiyecekler bu sürecin vazgeçilmezleridir. İşte anne bebek beslenmesinde uygulayabileceğiniz yemek tarifi önerisi:
Öncelikle %100 siyez buğdayı unu kullanılarak, içinde çeşitli sebzelerin olduğu, tuz ve baharatların olmadığı bebe tarhanası faydalı olacaktır.
Siyez Unlu Bebe Tarhanası Tarifi
MALZEMELER
*Bir yemek kaşığı siyez unlu bebek tarhanası
*Bir yemek kaşığı sıvı yağ
*Bir su bardağı su(soğuk)
HAZIRLAMA