Siyez unu kullanarak kolayca yapabileceğiniz ekmek tarifini sizlerle paylaşıyoruz.
Malzemeler:
500 gram Siyez Unu
350 gram ılık içme suyu
100 gram ekşi maya
8 gram kaya tuzu
Yapılışı:
-Oda sıcaklığındaki 350 gram içme suyunun içine önceden beslediğiniz 100 gramlık ekşi mayayı çözdürün.
-Karışımın içine 500 gram siyez ununu ve 8 gram kaya tuzunu ekleyerek pütürsüz olana kadar iyice karıştırın.
-Pişireceğiniz kaba (Kapaklı Ekmek Pişirme Tavası | Siyez Evi) hamuru alalım, üzerini streç film yada kapak ile kapatalım. 1 saat oda sıcaklığında beklettikten sonra buzdolabına alalım.
-Hazırladığınız ekmek hamurunu 24 ila 48 saat fermente olması için buzdolabında bırakalım.
-24-48 saatin sonunda soğukta yavaş yavaş mayalanan ekmek hamurunu oda sıcaklığına alıp ilk halinin iki katı olacak şekilde yaklaşık 1 saat kadar bekletin. Bu arada fırınınızı da 220 derecede ısıtın.
-Kızgın fırına ekmeğinizi atıp 35 ila 50 dakika arasında fırının durumuna göre ekmeğimizi pişirelim.
-Pişirdiğiniz ekmeği hemen kalıbı ters çevirerek kalıptan çıkaralım. 2 ila 4 saat arasında alt kısmı hava alacak şekilde dinlenmeye bırakalım.
Yaklaşık 18 dilim olacak ekmeğiniz,1 dilimi tahmini 59 gramdır.
Besin değeri ;
114,5 kalori
23,4 Karbonhidrat
3,8 Protein
1,59 Diyet Lifi
0,64 Yağ
0,018 Tuz
0,012 Toplam Şeker