Gece Acıkmaları İçin Sağlıklı Atıştırmalıklar

Tarih: 26.04.2022 16:32
Gece Acıkmaları İçin Sağlıklı Atıştırmalıklar
Geceleri kendimizi buzdolabının önünde bulmamıza sebep olan gece yeme alışkanlığı nedir? Geceleri yenebilecek sağlıklı atıştırmalıklar nelerdir? Hepsine değiniyoruz…

Geceleri Neden Acıkırız?

Gece saatlerinde yoğun bir açlık hissiyle kendini mutfağa atan kişi sayısı azımsanmayacak kadar çok. Halk arasında Gece Acıkmaları olarak adlandırılan bu durum, gece yeme sendromu hastalığına kadar uzanan ve gece saatlerinde sürekli yemek yeme ihtiyacı doğuran zararlı bir durumdur. Gün içerisinde alınan kalorinin %25’inden fazlasının gece yemeleriyle kazanıldığı saptanmıştır. Peki, Gece Acıkmaları Neden Olur? Uzmanların görüşüne göre gece gelen açlık krizlerinin sağlıksız bir beslenme düzeni, melatonin eksikliği, kan şekerinin düzensizliği, depresyon, stres, sigara alışkanlığı ya da yorgunluk ile olan ilişkisi oldukça yüksek. Beslenme bozukluklarına dayanan gece açlıkları çoğunlukla gün içerisinde geçiştirilen öğünler, öğle ve akşam yemekleri arasındaki uzun bekleme süreleri, atlanan ara öğünler ve sağlıksız besinler yüzünden baş gösterir. Besin alımını gün içerisindeki koşuşturmalar yüzünden sınırladığınızda bu durum geç saatlerde gece açlığı olarak karşınıza çıkabilmekte.

Açlık krizlerinin en büyük 2. sebebi ise yoğun stres duygusu. Eğer siz de geceleri bastıran açlık duygusundan mustaripseniz bir uzmanın yardımına başvurmadan önce bu açlık krizlerinin nedenine yoğunlaşabilirsiniz. Mesela, gece açlığınız gün içinde yaşadığınız stresten ya da depresyondan mı kaynaklanıyor? Açlığınız gerçekten fiziksel bir açlık mı? Duygusal bir boşluktan ya da depresyondan dolayı sürekli yeme ihtiyacı duyuyor olabilir misiniz? Tüm bunlara cevabınız hayır ise belki de kapsamlı bir check-up yaptırmanın vakti gelmiştir. Gece acıkması için uykuya geçiş hormonu olarak bilinen melatonin hormonunun eksikliği ya da diyabet ihtimalinin göz önünde bulundurması gerekir.
 

Geceleri Yemek Yemek Neden Zararlıdır?

Gece saatlerinde yenen yemek birçok hastalığı tetikleyici bir rol üstlenir. Uyku düzeninde karmaşaya sebep olan gece yemeleri, sindirimi başlatarak kan şekerinde oynamaya sebep olur. Mide ekşimesi, hazımsızlık, tuvalete kalkma veya benzeri nedenlerle bozulan uyku düzeni, melatonin gibi önemli hormonların salgılanmasını da sekteye uğratır. Zincirleme olarak tetiklenen olumsuzluklar, finalde kontrolsüz kilo alma, sabahları bozuk kan değerleriyle uyanma, yeterli uykuyu alamama gibi sorunlarla sizi baş başa bırakır. Tabii, sürekli kilo almanın ve sağlıksız hissetmenin yarattığı strese de değinmeden olmaz.
 

Gece Acıkınca Ne Yapmalı?

Yukarıda sayılan sorunlar sebebiyle gece gelen açlık nöbetlerini kontrol altına almanız şart. Siz de "Gece Çok Acıkıyorum Ne Yapmalıyım?” sorusunu soranlardansanız Siyez Evi olarak yardımcı olmak isteriz. Öncelikle gece yemelerini tamamen bırakmak çok zor bir yol; bunun farkındayız. İlk adım olarak açlık duygunuzu bastırmak için bir bardak su içip bir süre bekleyin. Buna rağmen açlığınızı bastıramıyorsanız gece yemenizi kademeli bir şekilde azaltmanızı öneririz. Yani, porsiyonları küçülterek işe başlayın. Daha ileriki açlık krizi süreçleri için düşük kalorili, karbonhidrat ve lif bakımından zengin gıdaları mutfağınızda bulundurun. Şeker oranı yüksek, katkı maddeleri içeren atıştırmalıkları, cips gibi yağlı abur cuburları gözünüzün önünden kaldırın ki gece onlara kolayca ulaşamayın. Hatta şeker oranı yüksek meyveleri de geceleri yememeye özen gösterin. Tok tutucu etkisi olan çiğ badem, ceviz, leblebi, kaju gibi kuru yemişler ve çeşitli meyve kuruları gece acıkmaları için ideal atıştırmalıklar olacaklardır.

İçeriğini bildiğiniz sağlıklı yoğurtlarla ya da süzme peynirlerle bir dilim ekmek tüketerek bile açlığınızı bastırmanız mümkün. Peki, ya tahıl ürünleri? Gece Ekmek Yemek Zararlı mı? Glüten oranı yüksek olan modern buğday, çavdar, arpa gibi tahıllardan üretilen unlu mamuller, bağırsakları yoracak bir hazım sürecine imza atacağı için gece diyetinizde asla yer almamalı. Özellikle, glisemik endeks değeri yüksek, kan şekerini yükseltme potansiyeli olan buğday ekmekleri gece yatarken asla tüketilmemelidir. Bağırsakta uzun bir yol kat ederek vücudu yoran glüteni gece beslenmesinden çıkarmak için Glütensiz Karabuğday Ekmeği ya da çok düşük miktarda glüten içeren Siyez Ekmeği iyi bir seçenek. Kan şekerini yükseltmeyen, kalsiyum, potasyum ve magnezyum ile bağışıklığı güçlendiren söz konusu ekmeklerden 1 ya da 2 dilimi gece yemelerinizde gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

Gece Acıkmasına İyi Gelen Siyezli Atıştırmalıklar

Tarihsel süreç boyunca genetiği korunmuş olan siyez buğdayı modern buğdaylara oranla çok daha saf bir içeriğe sahiptir. Bu nedenle gece atıştırmalık ihtiyacını siyez unundan yapılmış besin ögeleriyle karşılayabilirsiniz. Şekersiz ve yüksek lifli Siyez Unlu Kurabiye çeşitlerini, bisküvileri, çörekleri, Siyez Unlu Simit çeşitlerini ve poğaçaları sağlıklı atıştırmalar listesine ekleyebiliriz. Bu sağlıklı atıştırmalıkları hazırlamak size külfet gibi geliyorsa Siyez Evi’nin butik fırınında üretilen Sağlıklı Atıştırmalıklar kategorisinden yararlanmanız mümkün. Bu kategoride glütensiz karabuğday unundan üretilmiş şekersiz seçenekler de mevcut. 
 
Yükleniyor...