Son dönemlerde gluten konusunda tüm medya kanallarında bir karmaşa hâkim. Peki, nedir bu gluten? Glutensiz beslenebilmek mümkün müdür? Hepsi ve daha fazlası yazımızda...
Gluten Nedir?
Glutenin ve gliadin olmak üzere 2 ana proteinden oluşan gluten, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan bitkisel bir protein grubudur. Gıda ürünlerini ideal yumuşaklığa ulaştırarak onların istenen kıvama gelmesini sağlayan gluten, irmikte, bulgurda, makarnada, ekmekte ve birçok hamur işinde bol miktarda bulunmaktadır. Ayrıca paketli gıdalarda, işlenmiş ürünlerde hatta hazır soslarda karşımıza çıkan gluten, gıda dışı sektörlerde de kıvam verici olarak kullanılmaktadır.
Glutensiz Beslenme Nedir?
Gluten aslında bağırsakta uzun zaman geçiren, sindirimi uzun ve zor olan bir bileşendir. İçerdiği gliadin proteini suda çözünmediği için bazı kişilerde sindirim bozukluklarına yol açabilir. Bağırsakları hassas olan kişilerden çölyak hastalarına kadar uzanan geniş bir kesimi etkisi altına alan bu bitkisel protein, vücut tarafından tolere edilemediği zaman istenmeyen reaksiyonlara sebep olabilir. Şişkinlik, kramp, kabızlık, ishal, gaz, şiddetli karın ağrısı, deri döküntüleri, depresyon, sebepsiz kilo kayıpları, yorgunluk hatta ince bağırsakta görülen doku hasarlarının çoğu glutenle ilişkili olmaktadır. Gluten duyarlılığı, çölyak, huzursuz bağırsak sendromu, buğday alerjisi gibi olumsuz hastalıklara sahip kişilerin glutensiz bir diyet benimsemesi şarttır. Peki, Gluten Diyeti Nedir? Gluten diyeti, yemek öğünlerinizden gluten içeren gıdaları çıkarmanız anlamına gelir. Gluten hassasiyeti durumunda aldığınız glütenin miktarı da önemli değildir. Az miktarda dahi glutene maruz kalmanız sonucunda besinler bağırsak tarafından emilmeyecek ve kan dolaşımına dahil olmayacaktır. Bunu önlemek için etiket okuma alışkanlığı edinmeniz ve yemeklerinizin içeriğini sorgulamanız gerekmekte.
Glutensiz Ürünler
Uzmanlar tarafından önerilen glutensiz ürünler arasında çeşitli meyveler, balık eti, kırmızı et, beyaz et, bakliyat çeşitleri ve bazı süt ürünleri bulunmaktadır. Siz yine de etiketleri doğru analiz ederek en doğru seçeneğe kolayca ulaşabilirsiniz. İşin en elzem kısmı, gluten içeren çeşitli tahılları ve o tahıllardan üretilen yiyecekleri de diyetten çıkarma zorunluluğu elbette. Her öğünde tüketilen temel gıda ürünlerinden olan ekmekler, çeşitli hamur işleri ve yukarda saydığımız makarna, bulgur, irmik gibi temel gıda örneklerini hayatımızdan çıkarmak
Glutensiz Beslenme konusunu oldukça zora sokan bir durum.
Ancak mutsuzluk verici bu durum
Siyez Evi sayesinde tarihe karışmak üzere. Çünkü piyasada satışta olan ve bol miktarda gluten içeren modern ekmeklerin aksine Siyez Evi’nde gluten içermeyen birçok sağlıklı seçenek bulunmakta. Bağırsak florasını yapılandırarak hazmı rahatlatan, kansızlığa iyi gelen, formu korumayı sağlayan ve tiroit problemlerini önlemeye yardımcı olan glutensiz ürünlerde kalite çıtamız oldukça yüksek. İlk etapta protein deposu olan, tokluk hissi veren, gluten diyetinin hakkını fazlasıyla veren
GlutensizEkmek çeşitlerimizden gururla bahsedebiliriz. Kötü kolesterolü kontrol eden, magnezyum, potasyum ve kalsiyum içerikleri ile bağışıklığı güçlendiren glutensiz karabuğday ekmeklerini buğday ekmeğine alternatif olarak gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Ekşi Mayalı Karabuğday Ekmeğikonusunda vegan chia tohumlu, incirli fındıklı ve sade seçeneklerinden damak tadınıza en çok yakışan ekmeği tercih edebilirsiniz. Glutensiz Kurabiye arayanları lezzetiyle şaşkına çevirecek şekersiz
Karabuğday Kurabiyesi ile karabuğday tuzlu kurabiye de yine Siyez Evi’ne ait olan özel bir detay. Ayrıca tatlı krizlerinizi glutensiz ve sağlıklı bir tatlıyla karşılamak için üretimi tamamen Siyez Evi’nin kontrolünde olan
Glutensiz Brownie alternatifini değerlendirebilirsiniz. Unutmayın, Siyez Evi ile
Glutensiz Yaşam mümkün; üstelik çok da kolay!