Neden Ekşi Mayalı Ekmek Tüketmeliyiz?

Tarih: 13.02.2023 10:43
Neden Ekşi Mayalı Ekmek Tüketmeliyiz?
Beyaz ekmeğe ideal bir alternatif olan Ekşi Mayalı Ekmek nedir, neden tüketilmelidir? Siyez Evi farkıyla ele alıyoruz.

Ekşi Maya Ne Demek?  

İnsanların öğünlerinde önemli bir yer teşkil eden ekmek binlerce yıldır üretimi devam eden önemli gıdalardan biri. Antik Mısır’da bulunan ilk mayalı ekmeğin kanıtları M.Ö. 3000’li yıllara tarihleniyor. Tarihsel yolculuğunda birçok değişime uğrayan ekmeğin düz, katı ve yufka halinden gazlı haline geçiş döneminde ise maya kavramı hayatımıza giriyor. Ekmeğe gerçek tadını veren ve “ekmek başlatıcı” olarak da tanımlanan Ekşi Maya, özellikle Orta Çağ’da ana mayalama yöntemi olarak kullanılıyor. Ekşi maya ilk olarak üzüm suyuyla yapılıyor ve hamur formunda saklanarak yeni ekşi mayaların üretiminde kullanıyor. Bu sırada ekmek yapımı yaygınlaşarak büyük şehirlerde büyük ekmek fırınları faaliyete geçiriliyor.  

Tabii, burada ekşi mayanın kökenine bir bakış atmalıyız. Ekşi maya, tahıl unu ve su karışımı uygun sıcaklık ve uygun ortam altında bekletilerek, tek hücreli organizmaların da yardımıyla elde edilmektedir. Yani, bu bekleme süresinde özel bir fermantasyon gerçekleşmekte. Unlu karışım, laktik asit bakterileri, havada bulunan yabani bakteriler ve tahıllarda bulunan mayalar ile fermente olarak ekşi maya oluşumunu sağlamaktadır. 

Tahılları ve tüm unların kökenlerini oluşturan bileşenleri muhteşem gıdalara çeviren ekşi mayayı çeşitli mikroorganizmaların görev aldığı özel bir sistem gibi ele alabiliriz. Ekşi mayada hamura kabarıklık sağlayan mayalar ve hamura ekşi tadı veren bakteriler ortaklaşa olarak çalışırlar. Ekşi mayadaki mikroorganizmalar undaki karbonhidratı parçalayarak laktik asit fermantasyonunu başlatır. Fermantasyondan sonra hamura kabarıklık ve gözenekli bir yapı sağlayan CO2 ve ekşi tat sağlayan asetik asit, etil alkol ve laktik asit açığa çıkmaktadır. 
 

Ekşi Mayalı Ekmek Nedir?

Modern unlarla ve otomasyon işlemlerle hazırlanmış sanayi ekmeklerinin aksine daha doyurucu bir tada sahip olan Ekşi Mayalı Ekmekler son dönemde oldukça popüler. Çoğunlukla tek tek elle yoğurulan, ekşi maya ile uzun fermantasyon işlemlerinden geçirilerek üretilen ekşi mayalı ekmekler tok yapıda, daha doygun tada sahip olmalarıyla öne çıkıyor. İçerisinde kullanılan unlar genellikle tam tahıl unlarından ya da atalık unlardan oluşuyor. Dolayısıyla burada beyaz ekmeklerden oldukça farklı bir içerikten bahsediyoruz. 
 

Ekşi Mayalı Ekmek Neden Sağlıklı?

Ekşi mayalı ekmeklerin şöhretlerinin sebepleri arasında ekşi mayalı ekmeklerin daha doyurucu, daha besleyici olmasını ve raf ömürlerinin uzun olmasını sayabiliriz. Ancak onları tercih edilebilir kılan en önemli şey, modern ekmeklere oranla oldukça faydalı içeriklere sahip olmaları.
 
Beyaz ekmeklerde kullanılan unlarda rüşeym ve kepek kısmı tahıldan atılarak tahılın sadece endosperm kısmı kullanılmaktadır. Bu nedenle tahıldan alınması gereken faydalı mineraller, vitaminler ve yağlar tam olarak alınmaz. Beyaz ekmekten, dolayısıyla endosperm kısmından alınan bolca nişasta yüzünden hazım, kilo alma, şeker hastalığı gibi olumsuzluklar görülür. Tahılın 3 kısmının da öğütüldüğü sağlıklı unları barındıran ekşi mayalı ekmekler ise tam tahıl unu ve ekşi mayanın gücüyle sağlıklı bir seçenek olarak ekmek çeşitleri arasında yerini almaktadır. Ekşi mayalı ekmeğin kalitesi ekşi mayanın, yani ekşi mayanın yapıldığı unun kalitesiyle doğru orantılıdır. Mayanın kalitesi başta olmak üzere, hamurun fermantasyon süreci, fermantasyon sırasında ortamın sıcaklığı, ortamın nem oranı, hamura koyulan unun saflığı ve ekmek pişirme şekli de ekşi mayalı ekmeğin kalitesi için büyük önem taşımaktadır. Hamurun fermantasyonunda büyük rolü olan faydalı mikroorganizmalara zarar veren metal kapların da mayalama işleminde kullanılmamasına özen gösterilmelidir. Bu sayede ekşi mayalı ekmekten istenen maksimum faydayı sonuna kadar sağlayabilirsiniz. 
 

Ekşi Mayalı Ekmeğin Faydaları

Ekşi mayalı ekmeğe dair genel detaylardan bahsedildikten sonra Ekşi Mayalı Ekmeğin Faydaları farklı başlıklar altında ayrıca değerlendirilebilir. Şimdi bunları ele alalım:  
 

Enerji Verir!

Ekşi mayalı ekmek düşük miktarda ve iyi karbonhidratlar içerir. Ayrıca protein değeri de oldukça yüksektir. Bu nedenle enerji verici etkiye sahiptir. Ekşi mayalı ekmek tüketen kişi daha az insülin ihtiyacı duyacağı için tokluk hissini daha uzun süre koruyacak ne enerjisini çok çabuk tüketmeyecektir. 
 

Glisemik Endeksi Düşüktür

Gıdaların kan şekerini düşürme ve yükseltme endeksini tanımlayan glisemik endeks oranları ekşi mayalı ekmeklerde düşük seviyededir. Kandaki şekeri kontrolsüz şekilde yükseltmez. Şeker hastaları için güvenli bir besindir. 
 

Besin Değeri Yüksektir

Genellikle sert kabuklu yemişlerde ve bazı tahılların kabuklarında bulunan, fitat olarak da bilinen fitik asit, bazı besin ögelerinin vücut tarafından emilimini engellemesi ile biliniyor. Özellikle kalsiyum, bakır, demir gibi mineralleri bloke eden fitat, ekşi mayalı ekmeklerde düşük oranlardadır; bu da onun daha besleyici olduğu anlamına gelmektedir. Ayrıca, temel vitamin ve mineral oranları bakımından zengin olan ekşi mayalı ekmek, dengeli protein ve yağ asitleri içerir.
 

Sindirimi Kolaydır

Ekşi Mayalı Ekmek Kabızlık Yapar mı? Ekşi Mayalı Ekmek Mideye Dokunur mu?” gibi sorular da diyetine dikkat eden kişiler tarafından oldukça fazla sorulmaktadır. Ekşi mayada bulunan yararlı mikroorganizmalar bağırsak sağlığını destekleyen probiyotik özelliğe sahiptir. Bu şekilde hazmı rahatlatarak şişkinlik, kabız gibi sindirim sorunlarına sebep olmazlar. Vücuttaki faydalı bakterilerin artışına destek olurlar. Ekşi mayalı ekmek düşük gluten oranlarıyla gluten intoleransı olan sindirimi hassas kişiler için de iyi bir gıda alternatifidir. 
 

Doğal Beslenmenin Bir Parçasıdır

Ekşi mayalı ekmeklerdeki faydalı vitamin, minerallerin Ekşi maya doğal yollarla oluşan faydalı bir maya çeşididir. İçerdiği laktik asit bakterileri tüm mayalama süresi boyunca yararlı organik asitler üretmektedir. Bunun yanı sıra ekşi mayalı ekmeğin fermantasyonu sırasında küf oluşumunu engellemeye yardımcı olan asetik asit üretilmektedir. Bu da mayanın kendi kendisini küflenmeye karşı koruması demektir. Sanayi ekmeklerine baktığımızda ise raf ömrünü uzatmak amacıyla eklenen katkı maddelerinin sindirim sistemlerinde toksik maddeler bıraktığını rahatça söyleyebiliriz. 
 

 Ekşi Mayalı Ekmek Nereden Satın Alınır?

Siyez Evi’nin butik fırınında tamamen sağlık ve doğallık standartlarını karşılayan ham maddelerle üretilen Ekşi Mayalı Artizan Ekmek çeşitlerimiz, endüstriyel makinelerin devreye girmediği manuel bir üretim şekliyle imal edilmektedir. Siyez unlu ve glutensiz ekmek seçeneklerimiz arasından dilediğiniz ekmeği uygun fiyatlara web sitemizden satın alabilirsiniz. Geleneksel yöntemlere sadık kalınarak üretilen Ekşi Mayalı Siyez Ekmeği yıllanmış %100 siyez ekşi mayasıyla fermente edilmektedir. Ayrıca artizan ekmeklerde kullanılan tüm un çeşitlerimiz sürdürülebilir tarım ile taş değirmenlerde öğütülerek elde edilmiştir. Dilerseniz kendi ekmek tariflerinize hayat vermek için web sitemizden Siyez Ekşi Maya Satın Alabilirsiniz.


 
Yükleniyor...