Siyez Buğdayı Zararlı mı?

Tarih: 25.08.2022 17:29
Siyez Buğdayı Zararlı mı?
Siyez Buğdayı hakkındaki doğru bilinen yanlışları bu yazımızda açığa kavuşturuyoruz. İyi okumalar…

Siyez Buğdayı Kilo Aldırır mı?

Siyez buğdayı tüm dünyada Einkorn adı ile bilinen tarihteki ilk tahıllardan biridir. Almanca kökenli olan einkorn tanımlaması “tek tane” anlamına gelir. En eski kayıtlara göre M.Ö. 7000-6000 yıllarına tarihlenen siyez buğdayı, M.Ö. 2000 yılından sonra, üretim ve kazanç kaygıları nedeniyle melezleştirilen diğer tahıl türlerine göre verimsiz bulunmuş ve daha az ilgi görmüştür. Ancak, eşsiz faydalarının bilincinde olan ve onu üretmeye devam eden ellerde ününü günümüze kadar taşımayı başarmıştır. 

Siyez buğdayı, modern tahıllardan daha yüksek protein, mineral, vitamin ve esansiyel yağ oranlarına sahiptir. Siyez buğdayının içerdiği besinler vücut tarafından daha fazla emilebilir yapıdadır. Bu da günümüzdeki melez buğdaya göre daha besleyici olduğu ve sindiriminin çok daha kolay olduğu anlamına gelir. Sağlıklı yaşama değer veren ve fit kalmak isteyen insanların tüketmek isteyeceği siyez buğdayı, herkesin sorduğu yaygın bir soruyu da beraberinde getirir: Siyez Buğdayı Diyette Yenir mi? Ya da soru şu şekilde sorulabilir: Siyez Unu kilo aldırır mı? 

Protein ve lif oranları oldukça yüksek olan siyez buğdayı uzun süre tok tutma özelliği sebebiyle sık yemek yeme ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu da kontrollü ve kararında bir yeme alışkanlığı doğurur. Karbonhidrat değeri ve yağ oranları düşük olan siyez buğdayı için kilo aldırmadığı sonucu çıkar. Ayrıca sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olan hazmı kolay bu atalık buğday, vücutta çok uzun süre zaman geçirmediği için kilo vermeye de yardımcı olmaktadır.
 

Siyez Buğdayı Kolesterolü Yükseltir mi?

Yanlış beslenme, durağan bir yaşam ya da genetik faktörler nedeniyle kontrolsüz bir düzeye ulaşan kolesterol, bireylerin yaşamını olumsuz yönde etkiler. Çeşitli karaciğer rahatsızlıkları yaratan bu durum, kalp damar rahatsızlıklarına kadar varan kadar geniş bir hastalık grubuna kapı açar. Kolesterol dengesini kaybetmiş bir vücut için özel bir diyet benimsemek şarttır. Kolesterol değerleriyle başı dertte olan kişilerin imdadına yine siyez buğdayı yetişmektedir. Lif oranları yüksek ve kolesterol değerleri çok düşük olan siyez buğdayı kolesterolü artırmaz. Siyez buğdayı bu sayede kalp ve damar sağlığını da korumaktadır.
 

Siyez Buğdayı Gluten İçerir mi? 

Sanırız, siyez buğdayıyla alakalı en çok sorulan sorulardan biri “Siyez Ununda Gluten Var mı?” sorusu. Bu soruya verilen birçok yanlış ya da eksik cevap görmekteyiz. Siyez Evi olarak bu konuya hemen açıklama getirelim. Sanılanın aksine siyez buğdayı glutensiz bir tahıl çeşidi değildir. Ancak içeriğindeki gluten miktarı modern tahıllara oranla oldukça azdır. Üstelik tarih boyunca genetiği korunmuş olan siyez buğdayından gelen bu gluten, vücudun tanıdığı ve sindirebileceği yapıda olan bir gluten çeşididir. Yine de doktor tarafından gluten alımı kesinlikle yasaklanmış olan çölyak hastalarının siyez buğdayını tüketmemesi gerekmektedir.
 

Şeker Hastaları Siyez Buğdayı Yiyebilir mi?

Diyabet hastalarının en dikkat ettiği konulardan biri glisemik endeks konusudur. Siyez buğdayında, besinlerin kan şekerini düşürme yüzdesi olarak tanımlayacağımız glisemik indeks değeri düşüktür. Bu nedenle şeker hastalarının güvenle tüketebileceği bir tahıl çeşididir. Siyez buğdayından elde edilen siyez unu ise kan şekerini aşırı yükseltmeden sağlıklı bir beslenme sunar. Siyez Ekmeğinde bulunan dirençli nişasta, kan şekeri oranını kontrollü ve dengeli bir biçimde artırma özelliğine sahiptir. Bu çıkarımlara göre siyezin kan şekerinde ani oynamalara fırsat vermediği açıktır.
 

Siyez Unu Bebeklere Verilir mi?

Demir, selenyum, fosfor gibi temel mineralleri içeren, A, B ve E vitaminleri bakımından zengin olan siyez buğdayı genetik olarak hiçbir yozlaşmaya uğramadığı için ideal bir besin kaynağıdır. Katkı maddesi içermeyen ve melezlenmemiş olan bu saf tahılın bebek yemeklerinde kullanılmasının hiçbir sakıncası yoktur. Bebeklerin dışardan besin alımına başladığı 6. aydan sonra siyez unlu ve siyez bulgurlu yiyecekleri bebeğinize gönül rahatlığıyla yedirebilirsiniz. Buraya önemli bir parantez açmakta yarar görüyoruz. Bebeğinizin beslenmesi konusunda mutlaka bir doktora veya konusunda uzman olan kişilere danışarak hareket etmelisiniz. Çocuğunuzun beslenmesine engel teşkil edebilecek genetik bir rahatsızlığı ya da bir besin alerjisi olmadığından emin olmalısınız. 

Yukarıda bahsettiğimiz bilgiler ışığında siyez buğdayının kayda değecek herhangi bir zararının olmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Bu nedenle öğünlerinizde siyez buğdayına mutlaka yer açmalı, onu birçok yemek tarifinize dahil etmelisiniz. Siyez buğdayını tanıma, satın alma, pişirme, saklama gibi konularda Siyez Evi’nin engin tecrübelerinden yararlanabilirsiniz. 
 
Yükleniyor...