Bin yıllar öncesine dayanan tarihine karşın sofralarımızda yeni yeni yerini almaya başlayan Siyez Bulguru, yüksek besin değeri ve düşük glüten oranı ile hem sağlıklı beslenmek isteyenler hem de lezzetli bir bulgurun peşinde olanlar için harika bir seçenek. Bu noktada, eşsiz faydaları ile özellikle son dönemlerde tüm gözleri üzerine çeviren söz konusu bulguru sizler için mercek altına altık. O halde gelin, Siyez Bulguru Nedir? Hangi yemeklerde siyez bulguru tercih edilebilir? Siyez Bulgurunun Faydaları nelerdir? sorularını birlikte cevaplayalım.
2n=14 kromozom sayısına sahip olan, dünyada Einkorn adıyla da bilinen siyez buğdayından elde edilen siyez bulguru, işlenmemiş yapısı ile sağlıklı bir tercih olarak karşınıza çıkıyor. Normal bulgurlardan lezzeti ve görünümü ile ayrılan söz konusu siyez bulguru, daha esmer ve daha sert yapıdadır. Marketlerde satışa sunulan bulgurlardan pek çok farklı yönle ayrılan siyez bulguru, tamamen geleneksel yöntemlerle yetiştirilip yine geleneksel yöntemler ile sofralarınızda yer almak için hazırlanıyor. Tek başaklı siyez bulgurunun, kaynatılıp kurutulması ve ardından su değirmeninin taşları arasında yarılarak elenmesi ile elde edilen siyez bulguru, günümüzde yoğunlukla Kastamonu topraklarında üretiliyor.
Kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, selenyum mineralleri ve E ve B vitaminleri ile oldukça zengin olan Siyez Bulguru Glisemik Endeksi ve glüten oranı düşük bakımından düşüktür. Bundan dolayı, glüten hassasiyeti bulunan ve diyabetli hastalar için eşsiz bir bakliyat alternatifi olacaktır. Bu noktada, pek çok tarifte kendisine yer bulan siyez bulguru, sofralarınıza sağlıklı bir dokunuş yapmaya hazır. Yüksek protein oranı ve lifli yapısı ile sindirim sistemini düzenleyen bu bulgur, diyet listelerinin vazgeçilmez bakliyat çeşidi olmakta.
Damak tadınıza ve zevkinize hitap edeceğinden emin olduğumuz siyez bulgurunu birçok tarifte kullanabilir, sofralarınızı siyez bulgurunun tadı ve benzersiz içeriği ile donatabilirsiniz. Bu noktada, dilerseniz akşam yemeğinizde bol domatesli Siyez Bulgurlu Pilav yapabilir, dilerseniz siyez bulgurunu haşlayarak çeşitli garnitürler ile bir araya getirebilir ve öğle yemeğinde lezzetli bir salata deneyimi yaşayabilir, dilerseniz de dolma ve sarmalarınızda siyez bulguruna yer verebilirsiniz.
Malzemeler:
2 su bardağı Siyez Evi Siyez Bulguru
4 çorba kaşığı tereyağı
2 adet kuru soğan
3 adet sivri biber
Arzu edilen miktarda tuz, karabiber ve pul biber (tercihen tuz olarak kaya tuzu)
Taze veya kuru nane
Maydanoz, dereotu
1 kase ebegümeci
1 kase ısırgan otu yaprağı
1 çorba kaşığı domates salçası
1 kg ekşi yoğurt
1 adet yumurta
Yapılışı:
Bir adet soğan doğranan 5 bardak su dolu tencere içerisine yıkanmış bulgur ilave edilerek çorba kıvamına gelene kadar kaynatılır. Ebegümeci, taze ya da kuru nane, dereotu, maydanoz, ısırgan otu ince ince kıyılarak tuz ve karabiber ile birlikte tencereye eklenir. Bu şekilde kısa bir süre daha kaynatılır.
2 su bardağı ekşi yoğurt 1 yumurta ile çırpıldıktan sonra kaynayan karışıma ilave edilir. 5 dakika daha kaynatılarak ocağın altı kapatılır. 1 adet kuru soğan, tereyağının içerisinde pembeleşinceye kadar kavrulup salça ilave edilerek pilavın üzerine dökülür. Üzerine kıyılmış maydanoz, dereotu ve pul biber ilave edilerek servis edilir.
Tercihen ebegümeci ve ısırgan otu yerine mevsim yeşilliklerinde pazı, asma vb. yeşillikler de kullanılabilir. Pilavın çorbaya yakın bir kıvamda suluca sunulması önerilir.
Siyez Bulgurlu Ekşili Pilavınızı hazırlarken içine sevginizi de katmayı unutmayınız. Afiyet, bal, şifa olsun…