Farklı yörelerde tuzlu bir hamur işi olarak da hazırlanan kömbe genellikle tatlı kurabiye formunda üretiliyor. Bol baharatlı tadıyla damakları adeta şımartan bir aromaya sahip olan bu özel kurabiye, genellikle Hatay ve çevresine özgü bir tat olarak biliniyor. Baharatların muhteşem uyumuyla hayat bulan Kömbe Kurabiyesi yumurtasız yapılan bir kurabiye olduğu için cam bir kavanozda 2 ila 3 ay boyunca saklanabilir özellikte. Bu şekilde fazla yapma, artma, bayatlama gibi sorunlarla uğraşmıyorsunuz. Pişme aşamasında evi bir oda parfümü gibi çepeçevre saran muhteşem Hatay Kömbesi için sağlıklı ve pratik bir tarif arıyorsanız şu an doğru yerdesiniz. Siyez Unlu Tarifler arasında özel bir yeri hak eden kömbe tarifimiz için yapmanız gerekenleri aşağıda sunuyoruz.
Tam kıvamında ve ağızda dağılan bir Kömbe Tarifi için malzemelerin oranlarına sadık kalmanızı öneririz. İdeal kıvamı yakalamak için kullanılacak malzemelerin oda sıcaklığına gelmiş olması çok önemli. Malzemelerimiz ise şöyle:
Malzemeler
150 Gr oda sıcaklığında erimiş tereyağı
1 Çay bardağı süt
1 Çay bardağı sıvı yağ
1 Su bardağı toz şeker
1 Çay bardağı ince çekilmiş iç ceviz
3 – 4 Su bardağı Kastamonu Siyez Unu
1 Paket hamur kabartma tozu
1 Paket vanilin
Susam
1 Tatlı kaşığı kömbe baharatı
İsteğe göre 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi
(Çay bardağı için ölçü 100 ml ve su bardağı için ölçü 200 ml olarak baz alınmıştır.)
Kömbe Baharatı Nasıl Hazırlanır?
Özel bir karışım olan Kömbe Baharatını aktarlardan hazır olarak satın alabileceğiniz gibi evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız karışımı cam bir kavanozda saklayarak her kömbe yaptığınızda kullanabilirsiniz. Zencefil, mahlep, tarçın, yenibahar, muskat ve toz karanfil baharatlarından birer tatlı kaşığı katarak oluşturduğunuz kömbe baharatına 2-3 adet dövülmüş damla sakızı katarak karışımınızı daha zengin bir hale getirebilirsiniz.