Hibritleşmeden günümüze kadar gelen ve genetik yapısını korumuş olan siyez buğdayının bizlere armağanı olan Siyez Unundan lezzetli ve sağlıklı bir kek yapıyoruz.
Siyez Unundan Kek Nasıl Yapılır?
Genetiği değişmeden günümüze kadar ulaşan özel bir atalık tahıl:
Siyez Buğdayı… Rant ve verim kaygılarıyla evrimleştirilen diğer türlerin aksine daha az ekildi, özellikle de hayvan yemi olarak üretildi. On binlerce yıl öncesine tarihlenen Göbeklitepe’de bulunduğunda değeri bir kez daha anlaşıldı. Son dönemlerde faydalarının anlaşılmasıyla ona olan ilgi de artmaya başladı. Özellikle şeker hastalarının yoğun ilgi gösterdiği bu özel buğdayın en çok unu değerlendiriliyor. Beyaz unun kullanıldığı her alanda güvenle tercih edilebilen
Siyez Unu, glisemik endeksi beyaz una göre daha düşük, daha besleyici, glüten oranı beyaz undan %50 daha az olduğu için çok daha sağlıklı bir seçim. Dilerseniz siyez ununun faydalarına daha geniş çerçeveden baktığımız “
Siyez Unu Nedir? Siyez Ununun Faydaları Nelerdir?” başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Siyez Evi olarak butik fırınımızda siyez unuyla birçok tarife hayat verdik, yeni reçeteler denemeye, diyetisyenler ve gastronomi şefleri ile daha sağlıklı ve leziz tarifler üretmeye devam ediyoruz. İşte, tam bu noktada “
Siyez Unu ile Kek Yapılır mı?” sorusunun cevabını lezzetli bir tarifle taçlandıralım istedik. Siyez unundan kek tarifimizi aşağıda sizinle paylaşıyor olacağız. Tarifi hazırlarken “
Siyez unu kabarır mı?” endişesi duymanıza da gerek yok. Çünkü biz ideal derecede kabarmış bir kek pişirmeyi başardık, şimdi sıra sizde. Diğer tariflerimizi görmek için
Siyez Evi Blog sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Siyez Unlu Kek Yapılışı
Bol miktarda lif ve protein içeren siyez unuyla çayın yanında tüketilebilecek ideal bir kek pişiriyoruz. Hazırsanız, malzemelerimiz şöyle.
Siyez Unlu Kek Malzemeleri
3-4 su bardağı Siyez Unu
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
Siyez Unuyla Kek Tarifimiz
Derin bir kaba yumurtaları ve şekeri alıp mikserle bir güzel çırpalım. Karışım iyice köpüklenip homojen bir hale gelince kabımıza sıvı yağı ve oda sıcaklığındaki sütü ekleyelim. Elde ettiğimiz karışıma siyez unumuzu mutlaka yavaş yavaş, tercihen metal olmayan bir elekle eleyerek ilave edelim. Kabartma tozunu ve vanilini de tam bu esnada ekleyerek akıcı bir hamur elde edene kadar çırpmaya devam edelim. Tatmin edici bir kıvam yakaladığımızda çırpmayı bırakalım. Kek kalıbımızın tabanını sıvı yağ ile hafifçe yağlayalım. Elimize bir tutam un alarak çok hafifçe kek kalıbının tabanına serpelim. Sonra karışımı kaba dökelim. Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırına kek kalıbımızı yerleştirelim ve yaklaşık 35-40 dakika pişirelim.
Siyez Unlu Kek Pişirmenin Püf Noktaları
Aroma ve tat katması için kek karışımınıza tercihen fındık, havuç rendesi, tarçın ya da ceviz kırığı ekleyebilirsiniz. Fırına vermeden hemen önce kekin üzerini ceviz ya da fındık kırığıyla da süsleyebilirsiniz. Ayrıca pişirme aşamasında bütün kek pişirimleri için evrensel olan “fırının kapağını açmama” kuralı siyez keki için de geçerli. Dilerseniz kekinizin üstünü süslemek için pudra şekerini limon suyuyla karıştırarak glazür hazırlayabilirsiniz. Kek piştikten sonra sıvı glazürü kekin üzerine döküp donmasını bekleyip keki o şekilde tüketebilirsiniz. Piyasada satılan hazır glazürleri de kullanabilirsiniz. Benmari usulü bitter çikolata eriterek yine kekinizin üzerinde gezdirebilirsiniz. Afiyet olsun.
Siyez unundan yapılmış katkısız ve hazır lezzetleri online satın almak için
Siyez Evi’nin geniş ürün gamından da yaralanabilirsiniz.