Ninelerimizin o lezzetli poğaçalarının günümüze uyarlanmış modern ve sağlıklı hali olan Siyez Unlu Poğaça için özel bir tarifimiz var. Atalarımızın yadigarı olan siyez unundan yapacağınız bu özel tarifle lif oranı yüksek, tok tutan, sindirimi kolay bir poğaça pişirebiliyorsunuz. Dilerseniz iç harcına koyacağınız keten tohumu sayesinde tarifi daha sağlıklı bir boyuta getirebiliyorsunuz. Keten tohumunda Omega 3, vitamin ve protein gibi yararlı içeriklerin yer aldığını da hatırlatalım.
Sağlıklı atıştırmalık arayanlara ya da zengin kahvaltı masaları oluşturmak isteyenlere özel bir şans sunan bu poğaça, kısa sürede hazırlanması bakımından da önemli. 15 dakikada hazırlanan poğaçamızın pişme süresi de tam 30 dakika.
. 1 adet yumurta
. 1 çay bardağı zeytinyağı
. 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
. 4 yemek kaşığı yoğurt
. 3 su bardağı Siyez Unu
. 1 adet kabartma tozu
. 1 çay kaşığı karbonat
. 1 çay kaşığı tepeleme tuz
. 1 su bardağı yağlı lor peyniri
. 1 bağ maydanoz
. 4 yemek kaşığı keten tohumu (isteğe göre)
Hamuru yoğuracağımız yüzeye bir miktar un koyarak elimizle unun ortasını havuz gibi açıyoruz. Yumurtanın akını, zeytinyağını, eritilmiş tereyağını, yoğurdu bu havuzda güzelce karıştırıyoruz. Daha sonra karbonatı, tuzu ve kabartma tozunu ilave ederek hamuru yoğuruyoruz. Hamurun kıvamına göre ara ara un ekleyerek ele yapışmayan kıvamda yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Bu arada iç harcımızı da hazırlamaya başlayabiliriz. Bir bardak yağlı lor peynirimizi ince kıydığımız maydanozla karıştırarak ve isteğe göre 3 yemek kaşığı keten tohumu ilave ederek güzel bir iç harcı elde ediyoruz. Bu noktadan sonrası poğaçamıza şekil verme zamanı. Hamurumuzdan cevizden biraz daha büyük parçalar kopararak avucumuzda yuvarlıyoruz. Bu yuvarlak parçalara bastırıp oluşan yatay yüzeyin ortasına iç harcımızdan koyarak bohça usulü kapatma yapıyoruz. Buradan sonrası zaten bildiğiniz klasik detaylar. Tepsiye tüm poğaçaları diziyorsunuz, üstlerine yumurta sarısı sürüp, isteğe göre keten tohumu serpip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına gönderiyorsunuz; hepsi bu. 30 dakika sonra poğaçalarınız pişmiş, sizi bekliyor olacak. Pofuduk bir yapısı olsun, çok kabarsın ve kurumasın istiyorsanız, pişimin son 15 dakikasında fırını 150 derece sıcaklık ayarına getirebilirsiniz. Afiyet olsun.
Siyez unlu poğaça tarifinizde lezzeti ve sağlığı sonuna kadar yaşamak için mutlaka temel yapısı bozulmamış, karışım olmayan, %100 siyez unu seçtiğinizden emin olun. Bunun için Siyez Evi’nin tam buğdaylı Kastamonu Siyez Ununu tercih edebilirsiniz. Katkısız siyez unumuzla farklı tarifler deneyebilir, lezzeti garanti olan menülere imza atabilirsiniz.