Siyez Unlu Simitlerin faydalarına daha yakından bakmaya ve evinizde lezzetli siyez simitleri pişirmeye hazırsanız bu blog yazımız tam size göre!
Siyez Unundan Simit
Yüz yıllık bir geleneğin ürünü olan simit, önemli sokak lezzetlerimizden. Onun o çıtır çıtır, gevrek yapısını, doyuruculuğunu anlatmaya bazen kelimeler yetmez. Bütün damakları mutlu eden bu önemli hamur işimizin yanına yakışmadığı kahvaltılık yok gibidir. Tabii ki, ofis masasında geçiştirilen bir ara öğünü süsleyen, bazen bir beslenme çantasının olmazsa olmazı olan, bazen de sevdiklerimizle hep birlikte organize ettiğimiz pazar kahvaltılarının yıldızı olan simide methiyeler dizmek işin en kolay yanı. Zor olan ise simit yemenin bizler için bazı dezavantajları olduğunu kabul etmek.
Belirli bir beslenme düzenini benimseyen ve diyet yapan kişiler için “Diyette Simit Yenir mi?” konusu yaygın bir sorundur. Çünkü kalori bazında bir hesap yapıldığında özellikle susamdan gelen yağlar ve çeşitli karbonhidratlar sebebiyle 100 gramlık bir simit yaklaşık olarak 300 kaloriye denk gelmektedir. Çok sık simit tükettiğinizde kontrolsüz şekilde kilo alımı gözlemleyebilirsiniz. Dezavantajları sıralarken, modern tahıllardan gelen zararlı içeriklere ve özellikle de bağırsakları yoran gluten miktarlarına da dikkat çekmek gerek. Piyasada satılan simit çeşitlerine baktığımızda otomasyon işlemlere maruz kalan, mayalanma süreleri kısa tutulan ve kalitesiz mayalarla hazırlanan simitlerin ne kadar sağlıklı olduğu da şüpheli.
Genellikle kan şekerini kontrolsüz şekilde yükselten ve çölyak, obezite gibi sindirim kaynaklı hastalıklara davetiye çıkaran beyaz unlarla yapılmış simitleri tüketmemek için Siyez Unlu Simit çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Bu simitlerde kullanılan siyez unu %50 daha az glüten içerir. Üstelik, siyez ununda bulunan glüten, siyez buğdayı binlerce yıldır genetik bir değişime uğramadığı için vücudumuzun yabancı olmadığı ve bağırsakların rahatça sindirebileceği glüten çeşididir.
Bizim Siyez Evi butik fırınında siyez unundan ürettiğimiz ve yıllanmış ekşi maya ile hazırladığımız siyez unlu simitlerimiz, içerdiği dirençli nişasta ile kan şekeri oranını dengeli ve kontrollü bir şekilde artırır. Ayrıca kolesterolü olan hastalar için siyez unlu simit adeta vitamin deposudur. Normal simitlere göre daha az kaloriye sahip olan Siyez Unlu Simit Çeşitleri, hazmı rahatlatma, kontrollü kilo verme ve anne sütünü artırma gibi faydaları sebebiyle her yaştan bireyin kesinlikle tercih etmesi gereken bir gıdadır. Siyez Evi adresinde, sizin için hazırlamış olduğumuz susamlı, ay çekirdekli, draje çikolatalı siyez unlu simit çeşitlerini satın alabileceğiniz gibi kendi evinizde kendi ellerinizle ekşi mayalı, sağlıklı bir siyez simidi tarifine hayat verebilirsiniz. Sizin için bu tarifi aşağıda paylaşıyor olacağız. Şimdiden afiyet olsun!
Ekşi Mayalı Siyez Unlu Simit Nasıl Yapılır?
Gelin, önümüzdeki pazar kahvaltısı için düşük karbonhidratlı, tüm diyetlere uygun, az kalorili, ekşi mayalı, sağlıklı ve çıtır çıtır bir siyez simidi pişirin. Malzemelerimiz ve özel tarifimiz aşağıda sizi bekliyor.
Siyez unumuzu eleyerek geniş bir kaba alalım ve ortasını havuz gibi açalım. Bu havuza siyez unlu ekşi mayayı ve içme suyunu dökelim. Sırasıyla sütü, zeytinyağını, şekeri ve tuzu ekleyelim. Daha sonra karışımı ellerimizle yoğurmaya başlayalım. Hızlı ve aşırı yoğurma işlemlerinden kaçınarak yarı sert bir hamur elde edelim. Kabın üzerine temiz bir bez örterek hamuru yaklaşık 5 saat boyunca dinlendirelim. Sonraki süreçte hamuru rulo şeklinde 6 eşit parçaya ayıralım. Hamurların üstünü yine temiz bir bezle kapayarak 1 saat daha bekletelim. 1 saatlik süre dolunca hafifçe una buladığımız tezgâhta hamur rulolarını 1 parmak inceliğinde bir fitil olacak şekilde açalım. Sonra her bir fitili ikiye katlayıp burma hareketi yapalım; halat görünümündeki hamurun iki ucunu birleştirip halka oluşturalım. Dilerseniz şekil verme aşamasında tarifin en altında bulunan imalathane videomuzdan da yardım alabilirsiniz.
Derin bir kapta pekmez ve su ile oluşturduğumuz sıvı karışıma simitlerimizi atalım. Bu karışımda 2 dakika beklettiğimiz simitleri daha sonra çıkarıp susama bulayalım. Simitleri 3 saat dışarıda bu şekilde bekletelim ve buzdolabına kaldıralım. 12 saat buzdolabında bekleyen simitleri çıkaralım; daha önceden ısıttığımız 200 derecelik fırına verelim. Alt-üst, fansız ayarda çalıştırdığımız fırının en altına fırına dayanıklı bir kâse ile su koyalım. Bu şekilde 40 dakika kadar simitlerimizi pişirelim.
Önemli Püf Noktaları
Hamur fitilinizi 1 parmak inceliğinde açmak yerine daha kalın açarak simitinizin içinin daha etli yapıda olmasını sağlayabilirsiniz.
Fırınınızın pişirme kalitesine göre dilerseniz pişirme süresinin yarısında fırını açıp tepsilerin yerini değiştirebilirsiniz. Bu şekilde simitlerinizi en homojen şekilde pişirebilirsiniz.
Simitlerinizin üstünün çıtır çıtır olması ve susamların biraz yanması için pişirmenin son 10 dakikasında ısıyı 20 - 30 derece kadar artırabilirsiniz.