Puf puf yapıda, lezzetli ve sağlıklı bir poğaça yapmak isteyenler Siyez Evi’nin Siyez Unlu Poğaça tarifinde buluşuyor!
Siyez Unlu Mayalı Poğaça
Beslenme öğünlerine siyezi mutlaka dahil etmek isteyenlerin gündemindeki en önemli konu “
Siyez Unu ile Neler Yapılabilir?” sorusu. Sanırız, siyez konusunda en çok pişirilen ve en çok satın alınan mamul siyez ekmeği. Bunun dışında beyaz unlarla yapılabilen tüm gıdaları da siyez unuyla yapabilme şansına sahipsiniz. Siyez makarnası, siyez eriştesi, siyez yarma, siyez bulguru, siyez simidi, siyez unlu kurabiye, siyez unlu bisküvi gibi birçok hamur işi çeşidi için siyez ununu güvenle kullanabilirsiniz. Tüm bu ürünlerin dışında
Siyez Evi Blog sayfasında siyez ezmeli mücver, siyez unlu tarhana çorbası, siyez unlu Kavala kurabiyesi, üryani erikli siyez unlu kek, siyez unlu Kastamonu paçası, siyez dövmeli salata, siyez unlu krep gibi farklı tarifleri görebilir ve kendi mutfağınızda bu tarifleri uygulayabilirsiniz. Daha orijinal tarifler için
Siyez Evi Instagram hesabını da takibe almanızı öneririz. Şimdi bu tariflerin arasına yine görüntüsü, tadı ve sağlığı ile damga vuran başka bir lezzet ekleme zamanı:
Siyez Unlu Yumuşak Poğaça. Tam tane siyez unu ile hazırlanan, kokusuyla evi misler gibi kokutan bu özel poğaça iddia ediyoruz ki tekrar yapmak istediğiniz bir tarif olacak. Hazırsanız malzemelerimize hemen göz atalım.
Siyez Unlu Poğaça Malzemeleri
1 çay bardağı ılık su
1 çorba kaşığı siyez unu
1 çorba kaşığı şeker
Yarım paket instant maya
6-7 çay bardağı siyez unu
1 yumurta
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
100 gr oda sıcaklığında tereyağı
Üzeri için:
Yumurta sarısı
Susam
Çörekotu
Not: tarifte kullanılan çay bardağımız 120 ml ölçüdedir.
Siyez Unlu Poğaça Yapılışı
Derin bir kâseye parmağı yakmayacak derecedeki ılık suyu, 1 çorba kaşığı şekeri, 1 çorba kaşığı siyez ununu ve mayayı alarak malzemeleri çırpıyoruz. Karışımı 10 dakika boyunca çırparak köpürttükten sonra yumurtayı ekliyoruz. Çırpmaya devam ederek sütü, zeytinyağını ve 3 çay bardağı siyez ununu da kâseye koyuyoruz. Yumurtanın boyutu, unun türü ya da zeytinyağının yoğunluğu bile hamurun kıvamını etkileyebileceği için unu kontrollü eklemenizi öneririz. Hamur kıvamına ulaşan karışımı acele etmeden sakin hareketle yoğuruyoruz. Yoğurmaya devam ettikçe siyez ununu ekleme devam ediyoruz. Takriben 5. bardak siyez ununu eklerken yumuşamış tereyağımızı da hamura iyice yediriyoruz. Sonra 1,5 çay bardağı siyez unu daha ekliyoruz. Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Üzerini temiz bir bezle örterek 30 dakika mayalanmasını bekliyoruz. Mayalanmış hamurdan küçük küçük toplar hazırlıyoruz. Siz tercihinize göre seçeceğiniz bir peynir çeşidi ile topların bir kısmının içini doldurabilirsiniz. Sonra tepsiye dizdiğimiz poğaçaların üzerini kaşıkla bastırarak düzleştiriyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı ve bol susam sürdüğümüz poğaçaları fırınımız ısınana kadar bir köşede biraz daha mayalandırıyoruz. 180 Santigrat derecede önceden ısıtılmış fırında poğaçalarımızı 10 dakika pişiriyor ve ısıyı 200 dereceye alıyoruz. Bu şekilde poğaçaları 15 dakika daha pişiriyor ve fırından alıyoruz. Soğumasına fırsat vererek kıvamının oturmasını bekliyoruz. İşte şimdi, yumuşacık, tok yapıdaki, mis gibi tereyağı kokulu poğaçamızın lezzetine varabiliriz. Afiyet Olsun!