Son yıllarda adını sıkça duymaktayız: Ekşi Maya ya da Ekşi Mayalı Ekmekler. Peki ekşi mayayı bu kadar popüler yapan şey nedir? Aslında tarih öncesi çağlardan beri varlığını sürdüren ekşi maya, ekmeğe gerçek tadını ve lezzetini veren en önemli malzemedir. Bilimsel olarak ele alırsak, ekşi maya tek hücreli organizmalardan oluşan bir karışım diyebiliriz. Un ve suyla hazırlanan bu karışım uygun sıcaklıklarda ve uygun ortam altında belirli bir zaman boyunca bekletilir. Bu karışım, maya ve laktik asit üreten çok çeşitteki bakterileri hayata getirir. Havadaki yabani bakterilerle etkileşime giren ve unlu karışımı kullanan laktik asit bakterileri, enzimler sayesinde özel bir fermantasyon oluşumuna imza atar. Bu fermantasyon sonucunda ekşi maya meydana gelmektedir. Görüldüğü üzere ekşi maya oluşum süreçlerinde üretim şartları ve unun kalitesi çok önemlidir. Siyez Evi konağında da satışa sunduğumuz ekşi mayalı ekmeklerin lezzet sırrı, yıllanmış olan ekşi hamur mayamızın doğallığından ve kendi üretimimiz olan geleneksel siyez unumuzun kalitesinden gelmektedir. Günümüzde modern buğdaylarla ve endüstriyel mayalarla üretilen ekmekler ile ekşi mayalı ekmekler arasındaki lezzet farkını da bu şekilde açıklayabiliriz.
Peki, ekşi mayanın bu kadar popüler hale gelmesinin tek sebebi lezzet midir? Elbette hayır. Ticari kaygılardan dolayı hibrit buğday çeşitleriyle üretilen modern ekmekler, yapılan çalışmalar neticesinde ne kadar sağlıksız olduğunu bizlere kanıtlıyor. Obezite, diyabet, çölyak gibi hastalıklara zemin hazırlayan ve sindirimi zorlaştıran modern ekmeklere bakınca Ekşi Mayalı Ekmeğin Faydaları daha fazla öne çıkıyor. Glisemik endeksi düşük olan ekşi mayalı ekmekler kan şekeri değerlerinde ani oynamalar yapmıyor ve diyabetik bünyelere oldukça iyi geliyor. Siyezli ekşi mayalı ekmekler kaliteli karbonhidratlar içerdiği için diyet listeniz için de ideal bir besin. Ayrıca protein, laktik asit ve temel vitaminler ve mineraller sayesinde sağlam bir bağışıklık inşa etmede ve metabolizmayı güçlendirmede görev alıyor. İçerisindeki canlı organizmaların oluşturduğu probiyotik etkiler sebebiyle hazmı rahatlaması ve şişkinlik yapmaması da ekşi mayanın önemli etkilerinden.